Регламент
РЕГЛАМЕНТ ЗА РЕГИСТРАЦИЯ И ГЛАСУВАНЕ В 53-ТА АНКЕТА ЗА ОПРЕДЕЛЯНЕ НА СПОРТИСТ НА ГОДИНАТА НА БЪЛГАРИЯ 2010, ОТБОР НА ГОДИНАТА НА БЪЛГАРИЯ 2010 И СПОРТИСТ С УВРЕЖДАНИЯ НА БЪЛГАРИЯ 2010
1. ПЕРИОД ЗА РЕГИСТРАЦИЯ И ГЛАСУВАНЕ
15.11.2010 – 01.12.2010 г. През целия период са възможни корекции във вота. Когато спортният журналист гласува, това ще бъде отразено в списъка с регистрирани участници като срещу името му ще се изпише „ДА", което означава, че е гласувал.
2. УЧАСТНИЦИ
В анкетата могат да участват само спортни журналисти, които към момента на анкетата са действащи. Екипът по организация и провеждане на анкетата ще извършва проверка за коректността на всяка отделна регистрация. Въпреки това са възможни регистрации на лица, които не са вече действащи спортни журналисти или никога не са били. Всички регистрирани участници ще бъдат публикувани в раздел „Участници“. Можете да подавате сигнали за неправомерни регистрации.
3. НАЧИН НА ГЛАСУВАНЕ
Гласуването ще се проведе он-лайн. Всеки спортен журналист може да даде своя вот в уеб сайта „Спортист на годината" – http://www.athlete.nove.bg.
4. РЕГИСТРАЦИЯ
Регистрацията преминава през два етапа, с цел максимална сигурност и достоверност на вота.
В първия етап всеки желаещ да гласува трябва да предостави свой e-mail. ВНИМАНИЕ, от един e-mail може да гласува само един спортен журналист! Гласуващият трябва да се регистрира с индивидуален личен или служебен e-mail, а не с редакционен e-mail.
На посочения e-mail, след проверка на неговата валидност, ще бъде изпратена генерирана парола, с която се влиза за същинската регистрация. При нея спортният журналист попълва данни за себе си и за медията, в която работи.
5. ГЛАСУВАНЕ
5.1. Общи условия
Гласуването се реализира, като се влезе в раздел „Анкета“ – Гласуване он-лайн. Там трябва да бъдат попълнени име и парола за достъп.
За гласуването е необходимо:
- активиран javascript в браузъра, от който се гласува;
- попълнени на КИРИЛИЦА имена на спортисти, техния спорт, отбор;

Ако са изпълнени горните условия, бутонът „ГЛАСУВАМ“ ще стане активен.
ВАЖНО: Възможно е да сте въвели парола на различна клавиатурна подредба. Ако сте създали паролата си на кирилица, при гласуването също трябва да я въведете на кирилица.

Всеки участник има право да гласува само веднъж. Вотът може да се редактира до края на гласуването.

На 15.11.2010 г. в www.athlete.nove.bg, меню Анкета – Справка 2010, се публикува Справка за постиженията на спортистите през 2010 г. в .xls и .pdf формати, изготвена от БТА по поръчка на Нове АД Холдинг. Отговорността за пълнотата на информацията и коректността на данните е на БТА.
Тази справка НЕ Е списък с номинирани спортисти. Нейнта функция е единствено спомагателна, на нея не може да се разчита за пълнота и изчерпателност.
Организационният екип ще положи усилия да допълва справката с нови данни, ако има такива, до края на гласуването.

Информация за хода на провеждане на Анкетата, резултатите от гласуването, церемонията по награждаването на 10-те най-добри спортисти на България 2010 г. ще бъде публикувана поетапно в www.athlete.nove.bg.
5.2. Гласуване за „Спортист на годината” 2010 г.
Всеки спортен журналист има право да гласува за 10 спортиста. Спортистът, вписан на първо място, получава 10 точки; този, който е на второ място – 9 точки; на трето място – 8 точки; на четвърто място – 7 точки; на пето място – 6 точки; на шесто място – 5 точки; на седмо място – 4 точки; на осмо място – 3 точки; на девето място – 2 точки; и на десето място – 1 точка.
Крайното класиране в анкетата се определя от сбора точки, който всеки един спортист е получил от всички участници в анкетата.
Според създателите на анкетата, може да се гласува за отделни спортисти, а не за цели отбори. Допуска се вписване в Златната десятка за спортист на годината само на отбор, чийто състав е с абсолютно равностойни състезатели или отборът не би могъл да съществува или участва в турнири, първенства, др. без участието на някой от състезателите. Например: двойка кану-каяк, двойка по фигурно пързаляне, ансамбъл по художествена гимнастика, двойка по спортна аеробика, др. подобни.
5.3. Гласуване за „Отбор на годината” 2010 г.
За да бъде отдадено дължимото уважение на отборите чрез тази анкета, организаторите от Нове АД Холдинг откриха през 2009 г. категория за определяне на „Отбор на годината“. В нея се посочва само един отбор, който получава 10 точки. Крайното класиране в анкетата се определя от сбора точки, които е получил всеки отбор, вписан от участниците в анкетата.
5.4. Гласуване за „Спортист с увреждания” 2010 г.
За втора поредна години участниците в анкетата могат да определят и „Спортист с увреждания на годината“ – категория, създадена, за да се засвидетелства уважение към силата на духа и волята на състезателите в неравностойно положение. В нея също се посочва само един състезател, който е с физически или ментални увреждания, който получава 10 точки. Крайното класиране се определя от сбора точки, които е получил всеки състезател, вписан от участниците в анкетата.
6. АНУЛИРАНЕ НА ВОТ
Ще бъде анулиран вота за всеки спортист от вписаната десятка, чиито имена или спорт са грешно попълнени, но не и цялото гласуване на журналиста. Ще бъдат анулирани цели анкети, в които присъстват нецензурни и/или неуважителни текстове на мястото за вписване на имена и спорт.